June 14, 2014

röyksopp & robin: do it again


Prvo mi je bilo sumnjivo. Onda sam čuo Monument delić i ponadao se. Onda smo čuli celu  Do It Again i plašio sam se nesavesnog popa. Ali onda sam čuo ceo Monument, ceo mini album i sve je delovalo mnogo logičnije u ovom prirodnom RÖYKSOPP & ROBYN spoju.

Mini album otvara već spomenuta Monument. Deset minuta raja koji je plod The Understanding i Senior strastvene noći pod otvorenim nebom. Robyn u ovoj numeri dokazuje da može uspešno da menja Karin Dreijer u tamnoj i atmosferičnoj elektro sagi. I dok ulazimo u sedmi minut i trominutni outro, traka je krunisana senzualnim saksofonom koji nas vodi kroz poslednje i ujedno najjače minute trake. 


Sa svojih 10 minuta, Monument je izdanje za sebe. Sa prvim taktovima Sayit očigledno je da se Röyksopp/Robyn kolaboracija neće završiti bez osvajanja klubova i seksa na plesnom podijumu. Ako je The Girl and The Robot bila protkana nezadovoljstvom i samoćom, Sayit je njena naga, sirova i erotična druga strana medalje. 

Do It Again nastavlja već maestralnu priču nakon prve dve trake. Ona je pop u najčistijem smislu i u kontekstu mini albuma sve joj je oprošteno. Robyn, Svein i Torbjørn su skandinavski elektro magovi i šteta je što ovoliko dugo čekamo na cele albume. 


Every Little Thing i Inside The Idle Hour Club spuštaju loptu i nude Robyn baladu koja se lako mogla naći na Junior-u, a Inside The Idle Hour Club je instrumentalni outro nakon kojeg smo i više nego svesni da smo upravo odslušali dobar Röyksopp album. 


8.5


do it again @metacritic
do it again @last.fm

No comments:

Post a Comment