December 18, 2013

2013 /albums top 50


Ako se vratim na kraj 2011. godine, bio sam uveren da se takva godina muzički neće ponovo dogoditi. Fleet Foxes, M83, Active Child, The Vaccines, Bon Iver, Summer Heart, Lykke Li... delovalo je nemoguće. A onda se dogodila 2013. godina i još u januaru mesecu nagovestila da će nas oduvati novim, starim i potpuno nepoznatim izvođačima. 

Sledi pregled najboljih 20 albuma ove godine, a na kraju i pregledan spisak svih 50 meni najupečatljivijih ploča

20 | Bastille - Bad Blood
Pravi pop album koji je ili pičio po živcima, ili dizao atmosferu. Istina, Pompeii je verovatna jedna od najiritantnijih pesama godine, ali Bad Blood, Things We Lost In The Fire i Overjoyed pomažu Den Smitu da se izdigne iznad potencijalnog pop kolapsa.

Ne, nisam očekivao da ću se ikada ponovo pržiti na France. Ali dok se drugi oduševljavaju r'n'b hip-hop crncima, ja se i dalje držim starog dobrog indi roka. Franz Ferdinand su stvoreni za podijum i nonšalantno podjebavanje sa životom. Bili i ostali. Slava im.

18 | White Lies - BIG TV
Nakon prilično prolaznog Rituala, očekivanja povodom novog albuma su bila niža. Da li zahvaljujući njima, ili stvarnom porastu kvaliteta, White Lies su napisali album koji je mogao više puta da se sluša sa uživanjem prisećajući se To Lose My Life... ere.

17 | Local Natives - Hummingbird
Trebalo je da ih čujem dva puta uživo da bih skapirao njihovu emotivnost i umeće. Ali nikada nije kasno za ovako iskreno ostvarenje protkano sinergičnim vokalima.

16 | Jon Hopkins - Immunity
Besciljno je čak pokušati opisivanje ovog albuma. Promenio je moju percepciju elektronike koja je dance, ambient, techno i minimal, objedinjena dodirima klavira. 

15 | The Naked and Famous - In Rolling Waves
Ovo je bend koji je iznenađujuće (brzo) sazreo u jedan ozbiljan dragulj iz južne hemisfere koji pulsira epskim i ličnim melodijama i lomi se kao talasi o stene (pun intended).

14 | Foals - Holy Fire
I dalje ne mogu da verujem da sam ih pre 5 godine prezirao. Foals su postali jedan od najvažnijih mladih bendova današnjice koji su uspešno kreirali i rekreirali sebe. 

13 | DARKSIDE - Psychic
Ako sam naziv Jaar-Harrington kolaboracije nije dovoljan, onda neka moje reči potvrde - DARKSIDE su stvorili ultimativni noćni album savršen za vožnju, seks i lutanje tamnim ulicama. 

12 | The National - Trouble Will Find Me
Oni se ne menjaju, ne odstupaju od svog stila. Oni su depresivni, mračni, pesimistični i melanholični. A svaki put iznenade i oduševe. 

11 | Travis - Where You Stand
Istina je da ovaj album verovatno ne bi bio ovoliko visoko da mi Travis ne znače toliko. Nakon 5 godina pauze, oni zvuče dovoljno dobro da znam da su živi, ali i dovoljno živo da mogu da završe svoju karijeru na visokom nivou. Ili mogu ovako da nastave još dvadeset godina: svet mora da bude zahvalan na njihovoj naivno prelepoj muzici.

10 | Cloud Control - Dream Cave
Prelako ih je opisati kao pop verziju Tame Impala. Ali budalasto je otpisati njihovu sličnost i ljubav prema psihodeličnim sedamdesetima kojima prilaze iz različitih uglova. 

09 | HAIM - Days Are Gone
Po svakom kriterijumu ovaj bend i ovaj album ne bi smelo da funkcionišu. Ali njihov Šanaja-Tvejn-kantri-pop-devedesetih blista. 

08 | Daft Punk - Random Access Memories
Počupaću sebi kosu kada ponovo budem čuo Get Lucky negde. Ali Random Access Memories je bez sumnje ostavio dubok trag u 2013. godini. 

07 | Rhye - Woman
Album koji je prvi najavio spektakularnu muzičku godinu, Woman ostaje jedan od najsenzualnijih i najupečatljivijih ovogodišnjih izdanja. 

Slično kao i za HAIM - CHVRCHES su mogli epohalno da fejluju. Međutim izdigli su se kao svečani nosioci elektropopa dovoljno slatkog da zaljubite u njih, a pritajeno gorkog da se ne zaboravi surova realnost. 

Ove godine niko nije mogao više da bude retro od Foxygen-a. Leto ljubavi na kojem bi im i Cut Copy zasigurno pozavideli. 

04 | James Blake - Overgrown
Recenziju ovog albuma nikada nisam napisao. Poslednja ili prva rečenica je svakako planirana da bude "Ovako je James Blake oduvek trebalo da zvuči".

03 | Arctic Monkeys - AM
Ko bi rekao. Zreli, odrasli, zavodnici i igrači. Za njih nikada ne bih pretpostavio da će ovako moćno i samosvesno da zvuče, van okvira mladalačkih buntova i iluzija. 

02 | Disclosure - Settle
Bend koji je ove godine bio zadužen za najbolje elektro momente na žurkama, često spominjanje nekakvog future uk garage house žanra i pefektne vokalne kolaboracije feat. Sam Smith, AlunaGeorge, London Grammar, Jessie Ware. Mesto broj jedan da se nije desio...

01 | Arcade Fire - Reflektor
Spravljanje godišnjih lista je veoma lično iskustvo. Ne usuđujem se da prečesto koristim epitet "najbolji album/pesma" jer će muzika uvek biti rezultat ličnog doživljaja. Ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da je Reflektor jedna od najiščekivanijih, najuzbudljivijih i najambicioznijih ploča godine. Naravno, sve ono što dolikuje jednom od najvećih bendova današnjice. Reflektor, Afterlife, It's Never Over (Hey Orpheus), Normal Person, We Exist, Here Comes The Night Time, Porno i Awful Sound (Oh Eurydice). Toliko. 


Na svršetku dana suvišno je i besmisleno baviti se iscrpnim rangiranjem. Ova godina zahteva prolog, epilog, ali i svako poglavlje između. Na nama je da je čujemo i dalje o njoj pripovedamo na sopstveni način.

P.S. Shaking the Habitual je uključen je jer je ostavio previše utisaka (kakvih god) da bi bio zaboravljen.

No comments:

Post a Comment