December 31, 2011

2011: top songs


Ne mogu reći da su ovo najbolje pesme 2011. godine, ali sa sigurnošću mogu reći da su to pesme koje su obeležile moju 2011. godinu. Svakako, ima još tu sigurno pedesetak numera koje nisu izašle ove godine, a da su pratile svaki moj korak od Češke do Turske, od Španije do Grčke (Fleet Foxes - Mykonos, Metric - Black Sheep, The Naked and Famous - Punching In A Dream, Fleet Foxes - Your Protector itd.) Neki izvođači su ponudili tolike sjajne kompozicije da nisam mogao da se odlučim za samo jednu, tako da je lista ove godine malo drugačija (neke pesme dele mesta). Drugi deo liste je napravljen bez nekog određenog redosleda, iako su možda neke nevidljive nijanse nesvesno presudile za baš ovakav raspored. 


Ostavljajući subjektivni doživljaj po strani, jednu stvar moram postaviti kao činjenicu. Midnight City je pesma godine po svakom merilu. Pevljiva, prosta, a kompleksna, prožimajuća, emotivna, sablasna, sa dobrim spotom, sjajna uživo, sa dobrim tekstom. Pamtiću momenat kada su je prvi put pustili na Kišobranu, pamtiću momenat kada sam premijerno pogledao spot, a onda poslao Bobanu poruku sa suzama u očima. Pamtiću i pamtim svaki momenat kada je čujem i iznova doživim bujicu emocija kada čujem: "City is my church!"
Naravno, tu su i neizostavne Vakcine sa If You Wanna i Wreckin' Bar, dve pesme koje su uspele da me dignu na najneočekivanijim mestima. Sa Bigger Than Us, zaslužne su za neka od najvećih gubljenja koje sam ove godine doživljavao na javnim mestima. Kada smo već kod White Lies, Bigger Than Us je ostavila pečat na drugom (ne tako sjajnom) albumu, a verujem da je ostavila pečat i svima koji su prošle godine bili na njihovom koncertu u SKC-u. 
Pesme Fleet Foxes-a i Bon Iver-a odnose titulu najemotivnijih i najnapetijih pesama ove godine. Neka digne ruku svako ko je želeo da snima spot u kome sluša neku od njihovih kompozicija naslonjen na prozor tramvaja dok pada kiša. Baš tako. 
Sve ostale pesme na listi nose neku svoju priču. Uskoro ću izbaciti i mikstejp na 8tracks.com koji će svima vama pružiti priliku da skrojite neku svoju muzičku avanturu. I naravno, očekujte custom liste ovih dana. Srećni praznici!

No comments:

Post a Comment