June 28, 2013

disclosure: settle


Šta reći o elektro bendu koji čine klinci mlađi od mene? Apsolutno ništa. Pokloniti se, spremiti se za ekstazu i otvoriti čula. DISCLOSURE su (relativno) nova pop senzacija univerzalno priznata od strane hipstera, kvazi urbane gamadi, pop monaha, mladih i svih koji se osećaju kao moderni mladi. 

Drugom polovinom 2012. godine i početkom 2013. zauzeli su svoje mesto na elektro sceni i započeli kolaboracije sa mladim umetnicima koji su u slično vreme započeli svoj muzički proboj. Na početku više popularni zbog iscrtanih faca u okviru vizuelnog identiteta, postali su neizostavni deo mnogih žurki nakon White Noise ni sa kim drugim nego sa ultra hajpovanim AlunaGeorge. I tako je prava Disclosure priča počela. 

Settle, njihov debi album, objavljen je početkom juna i zauzeo je prvo mesto na UK listi albuma. Sa preko sat vremena materijala ovo nije klasičan pop album, ali ponovo ovo je album koji redefiniše pop nove decenije (ma pali bre Shaking the Habitual). Zapravo, Settle je album koji popularnu elektroniku iz prethodnih 5 godina zaokružuje i istovremeno započinje novo poglavlje. 

Album nosi neopozivu ljubav prema plesu, ali u retko kom trenutku žrtvuje emotivnost radi poruke sa bezličnog podijuma. Iza naizgled prostog ritma, prepliću se živopisne melodije i nedvosmisleni tekst. Lepota albuma leži u jednostavnosti kompleksnih struktura i naizgled komplikovanog pristupa materiji. 

When A Fire Starts To Burn je već himna koju i moj mlađi brat sluša na repeat (uspešno kombinujući Lepu Brenu i The National). Latch i novajlija Sam Smith (zadužujem ga da postane zvezda naredne godine, preslušati kolaboraciju La La La sa Naughty Boy-em) pale atmosferu i unose spomenutu emotivnost. F For You i White Noise nas podsećaju da elektro muzika ima dugu istoriju kojoj možemo da zahvalimo na ovim pop draguljima. Defeated No More i Voices nam jasno stavljaju do znanja da je Disclosure momcima predodređena slava izvođača kao što su Moloko, LCD Soundsystem i noviji Azari & III

Poslednji deo albuma oblikuju You & Me, January, Confess To Me i Help Me Lose My Mind na kojima nastupaju neke od današnjih mladih zvezda Eliza Doolittle, Jamie WoonJessie Ware i London Grammer respektivno

Settle je album namenjen plesnom podijumu i ljubavi u klubu i za nijansu je bolji od Random Access Memories. Ukoliko Disclosure nastave ovakvim putem, pred njima leži maestralna karijera. Ukoliko se pak izgube usput, nama ostaje jedan savršeni moderan elektro album. Pa neka im je sa srećom. 

9.4

Preslušati: 
disclosure @last.fm
settle @metacritic