October 24, 2013

icona pop: this is... icona pop


Prošlo je godinu i po dana od momenta kada sam prvi put čuo I Love It i zaljubio se u švedski duo koji je nenadano (ili ne) tek ove godine osvojio svet. Iako iza sebe imaju jedan EP i jedan LP, This is... ICONA POP je za svetsko tržište prvenac elektro pop power couple-a. 

Album prepoznatljivo započinje njihov najveći hit, podjednako omiljen među "kul" i manje kul ekipama, minulog leta himna praćena plitkim, ali žestoko pevljivim tekstom i široko prepoznatljivim uzvicima "I don't care - I love it!" (Važno je spomenuti da je pesmu napisala Charli XCX, ono jadno namučeno dete koje se između ostalog zasigurno drogira pop muzikom i koje je očajnički želelo feat. kada je skapiralo da će pesma biti hitčina.)

Teško je nadmašiti takvu pesmu, a još teže održati tempo sa numerama koje su na slični, ako ne i isti kalup. To je ujedno bila i moja najveća zebnja pri iščekivanju albuma - koliko sveže Icona Pop može da zvuči sa pesmama o izlascima, noćnim avanturama i spoticanjem ispred klubova, jurnjavama za provodom i zabavom iznova i iznova. Pa kako kaže traka broj dva: "We can do this all night!". I itekako mogu. 


We Got The World i Ready For The Weekend smo čuli prošle godine pa je otuda možda i zamalo došlo zasićenje sa All Night. Ali ove dve pesme u kontekstu albuma i dalje zvuče sveže, čak i pored prilično slične tematike. U prvoj se slavi uz "They say 'You're a freak!' when we're having fun, / Saying 'Must be high' when we're spreading love / But we're just living life and we never stop / We got the world!", a uz Ready For The Weekend se očekivano priprema za vikend izlazak i svu problematiku koja ide uz nadmašivanje prethodne subote. Koliko sam se svojevremeno pržio na ovu numeru, svedoči i čitava istoimena mikstejp kolekcija sa 8tracks-a.


Prvi zvanični singl sa ovog albume je bila 2Pac inspirisana Girfriend (čućete refren). Ne preterano zanimljiva numera koja se kao i većina sa albuma uglavi u dubine mozga. Malo drugačiji i sporiji pristup se može čuti kroz night gone wrong skoro pa balade Just Another Night i Hold On. Kritičari kažu "Ne", ja kažem "Tri bambija za isprobavanje novog koncepta". 

Dve pesme koje se jasno izdvajaju od već ustaljenog Icona Pop šablona su nesumnjvo Then We Kiss i On A Roll. Zvuče kao dva mutanta sa najžešćeg sugar europop plesnog podijuma devedesetih u moru današnjeg EDM-a. Vesele, nepretenciozne, energične i pre svega beskonačno zabavne baš kao i Caroline Hjelt i Aito Jawo (blagoslovena bila Švedska i njihova imena koja sigurno pripadaju super herojima sa Kriptona)!

Icona Pop su pop. Al' znate šta? Nije to tako teško zaključiti iz imena benda. One nisu produkt neke genričke mašinerije, one umeju da se zabavljaju, da preteruju i nakon toga da se smeju, one umeju da pate, ali da pevaju o tome, one su jednostavno zabavne i imaju apsolutno pravo da se zovu ICONA POP. I uvek ću pamtiti premijerno puštanje I Love It prošle godine na Kalemegdanu i svaki naredni Kišobran kada je sve više ljudi oduševljeno skakalo uz bezkompromisno sjajan pop. Jer u tome nema ničeg lošeg.

7.2

icona pop @last.fm
this is... icona pop @metacritic

No comments:

Post a Comment