February 21, 2014

oven fresh: broods


"Novozelandski duo koji čine brat i sestra su tek na početku svoje karijere, a već zrače samopouzdanjem i pop odlučnošću."

Uvreženo je mišljenje da popularnom muzikom vladaju Amerikanci i Britanci. Ostatak Evrope ponekad izbaci izvođače čiji singlovi dobiju prostor na radiju, ali prečesto se pod evropskim popom podrazumevaju numere koje zvuče kao evrovizijski izbljuvak, ili predstavljaju jednokratni letnji hit. Naravno, pop muzika sa neameričkog/nebritanskog prostora je poznata onima koji prate scene kojima dominiraju skandinavske Robyn i Lykke Li, francuski Gotye i M83. Prava iznenađenja, doduše, vrebaju mnogo dalje od naše hemisfere, na drugom kraju sveta, pod jarkim Suncem Okeanije. 

Novi Zeland je prošle godine uspeo da izađe iz muzičke senke Australije i Tolkin fanatika predstavljajući pravu modernu pop zvezdu današnjice - Lorde. Ali dok je ona harala svetskom scenom svojom T-Rex koreografijom, BROODS su u tišini pripremali svoj materijal i krajem 2013-e nečujno zakoračili u svet melodičnog popa.

Fotografija preuzeta sa universalmusic.rs

Caleb i Georgia Nott, brat i sestra iz Oklanda, pronašli su svoju nišu u preseku mnogih uspešnih mladih izvođača u proteklih par godina. Nose senzibilitet Imogen Heap, nenametljivost The xx, CHVRCHES ljubav ka elektronici i nepogrešivi signature sound koji je Lorde izvela u severnu hemisferu. Njihov Broods EP je zvanični ulazak na velika vrata kvalitetne pop muzičke scene. 

Never Gonna Change je jedna od onih intro pesama nakon koje smo svesni da ploču nećemo ostaviti nepreslušanom. Dovoljno je zarazna da ne bude prolazna, a dovoljno senzitivna da u startu predstavi lajtmotiv debi izdanja novozelandskog dua. Sa Pretty Thing, Georgia i Caleb zajedničkim snagama iznose svoju elektropop numeru, dok njihov prvi singl, Bridges, u punom svetlu priziva sve ono što volimo kod elektronike poreklom sa obala Pacifika.

Vrhunac Broods EP-ja je četvrta numera, Sleep Baby Sleep. Uspavanka dostojna Imogen Heap u najboljem izdanju nas vraća u veme velikih The Fray i Snow Patrol ljubavnih himni. Na trenutak, svetu je samo potrebna ljubav i prava melodija. 



Taking You There još jednom koristi vokalnu harmoniju koju Georgia i Caleb zajedno postižu, dok se Coattails opasno približava traci pisanoj za Lanu Del Reyveć više puta spomenutu Lorde (sa kojom Broods dele zajedničkog producenta)

Novozelandski duo koji čine brat i sestra su tek na početku svoje karijere, a već zrače samopouzdanjem i odlučnošću koji će ih nesumnjivo lansirati na zasluženo mesto svetskog popa. Kombinujući najbolje od aktuelnih izvođača i provlačeći to kroz lično shvatanje sveta, ljudi i njihovih odnosa, Broods su započeli poglavlje koje će mnogima otvoriti srce i srušiti zidove ravnodušnosti. 

7.8

EP možete preslušati na Deezer-u. 



broods @last.fm

No comments:

Post a Comment