October 15, 2011

the drums: portamento


Ovo je druga verzija ovog posta. Zašto? Jer je blogspot odlučio da mi ne sačuva prethodnu i sada pokušavam da ne pizdim. Da ne bih pisao novi post o Portamentu, drugom albumu benda THE DRUMS, ukratko ću izneti šta sam napisao o novom naporu ovog surf rock post-punk indie pop nabijem-te-na-onu-stvar-blogspote benda. 
Okej album, svedeniji u odnosu na pretodni. Mnogo blebetanja o smrti, duhovima prošlosti, nesrećnim ljubavima i problematičnim vezama, papučarenju, novcu i doktorima za živce. Prvi singl Money nam pruža još jednu Jonathan-Pierce-traži-razlog-da-igra-kao-Curtis-i-piše-kao-Morrissey atmosferu i zahvalni smo mu na tome. 
If He Likes It Let Him Do It je verovatno jedna od najboljih The Drums pesama, što zbog balansa između sintisajzera, klasičnih Drams gitara i basa, što zbog prilično sjajnog depresivnog, poletnog, plesnog i šarenolikog ambijenta koji stvara. 
Blogspote, blogspote. Uništio si mi divni post i sada moram da se zadovoljim ovim. Ali to me neće sprečiti da ponovim ono što sam tako pametno sročio u prvom pasusu originalnog posta:
Da, verujem da ste zbunjeni kada u istom pasusu naiđete na reči surfovanje i depresivno. Isto kao kada bih napisao Sarah Jessica Parker i konj u istoj rečenici. Ah, ne, čekajte malo, tu nešto ipak nije u redu. 
Ne, rečenica apsolutno nemam nikakav efekat, a bila je na tako dobrom mestu. Funkcionisala je u prethodnom, izbrisanom kontekstu. 
Album iznenađuje sa još par pesama, ali za detalje pogledajte deo Preslušati. A kao bonus pesmu čekirajte Searching for Heaven. Čisto da osetite da je ovo bend koji se ne libi da ponekad i uradi nešto neočekivano.

Sve u svemu, dobrodošli u svet Portamento-a. Kao što možete videti na album cover-u, nije čudo što Pierce-a ima trenutke mračne inspiracije. Njegove demonske oči, krst u pozadini i majka koja izgleda kao da neće doživeti sledeći Božić... težak je to život. A za sada nisam siguran koliko dugo može biti interesantan, makar ako govorimo o njemu u formi pesama koje su možda na trenutke i previše svedene i skladne. 

6.6

Preslušati: If He Likes It Let Him Do It, Money, Book of Revelation, Hard to Love, I Need a Doctor
the drums @last.fm
portamento @metacritic

No comments:

Post a Comment