December 24, 2011

2011: album top 10Retko koja godina donese toliko muzičkih remek dela. Sa sigurnošću mogu reći da nas je 2011. sve iznenadila mnogobrojnim izdanjima koja su uspela da zadovolje svaki naš muzički poriv. Ovo je (teško) napravljen top 10 spisak, a za njim sledi i 20 albuma koji su takođe obeležili ovu godinu. Važno je dodati i par komentara za svaki od ovih albuma, jer sušti izbor i preporuka nisu ništa bez prenošenja barem dela ličnog doživljaja. 1. The Vaccines: What Did You Expect From The Vaccines? 
Malo se toga može reći, a da to već nisam detaljno napisao. Poletan, na trenutke šaljiv, na trenutke ozbiljan, ovo je album koji obiluje pevljivim pesmama, melodičnim refrenima i prelazima, a što je verovatno najvažnije, ovo je zabavan album koji pokazuje da r'n'r nije mrtav i da se bendovi i dalje zabavljaju stvarajući muziku! 
2. Fleet Foxes: Helplessness Blues
Takođe već obrađena tema. Prožimajuća kolekcija pesama stvorena i za vrele letnje dane, ali i za ledena zimska jutra. Album koji se sluša nasamo.
3. M83: Hurry Up We're Dreaming
Nostalgičan, retro i kompleksan. A pre svega obiluje lepotom i najboljom pesmom ove godine. 
4. Bon Iver: Bon Iver, Bon Iver
Nikada manje kreativnog naziva albuma, a maštovitijih pesama. Album koji je težak na prvo slušanje, a i na dvadeseto. Album koji mora da potone da bi se shvatio. A ja ga još nisam skapirao do kraja. 
5. Active Child: You Are All I See
Kulminacija popularnih pravaca elektronske i R'n'B muzike 2010. i 2011. godine. Dokaz da seks i ljubav čine savršen paket
6. Summer Heart: Never Let Me Go
Više EP nego LP, prvo zvanično izdanje Šveđanina prenosi srž letnjeg sumraka. Ko je rekao da je pogrešno sanjati?
7. White Lies: Ritual
Iako previše stepenika ispod prvenca, drugi album White Lies-a je nastavio tamo gde su momci stali. I dalje su mračni, pevaju o gubitku ljubavi, vere, strpljenja, poverenja. Nažalost, tamo gde je prvi album sijao (tekstovi pesama), ovde drugi prilično jenjava, izgubljena je naracija i sve je podređeno pojednostavljenim svakodnevnim poimanjima sveta oko sebe. Ali barem smo dobili Bigger Than Us, Strangers, Bad Love, Holy Ghost i Come Down, zar ne?
8. The Drums: Portamento
Momci sa podavijenim nogavicama su se vratili! Prepoznatljiv zvuk, Morisijevski tekstovi i ozbiljnija tematika - na duže staze album ne oduševljava. Ali The Drums su The Drums. 
9. Lykke Li: Wounded Rhymes
Devojka koja je toliko hladna, a toliko topi naša srca. Do smrti i nazad sa ovom prelepom damom iz Švedske, dok pokušava da zaleči svoje rane.
10. Florence + The Machine: Ceremonials
Kada se osvrnem na njihov rad, ne znam šta me više iritira - da li glasna fan baza koja bezuslovno ljubi svako korak koji Florence napravi, ili njen glas dok nepotrebno urla na No Light, No light i Spectrum. Ali je jedna stvar prilično siguran - moćan album koji je mogao za nijansu više da igra na staloženost, a ne na već dovoljno prisutnu pompeznost. 

Nastaviće se...