January 26, 2013

zebra dots: walking on a chance


Teško je probiti se na brdovitom Balkanu. Scene su fragmentirane, a veća popularnost je zagarantovana samo veteranima. Žanrovski je slična situacija. Lokalni bendovi ostaju lokalni, a tek po neki se probije do suseda (Lollobrigida npr.) 
Kakva je budućnost za ZEBRA DOTS? Da li je ovo još jedan bend koji eksperimentiše sa već postojećim eksperimentima, ili je ova slovenačko-hrvatska kombinacija pronašla stil dovoljno originalan, a u isto vreme i poznat za balkansko uvo?


Debi album pod nazivom Walking On a Chance se nalazi pod pokroviteljstvom Universal Music što u startu postavlja neke stvari na jedinstven način. Sudeći po omotu, produkciji i činjenici da su pesme na engleskom jeziku, ovaj album zaista ispunjava sve uslove kvalitetnog indie pop albuma koji nije indie. 

Elephant Strong otvara album bez otkrivanja svih karata. To je elektronika, to je pop, tu su primese indie rock-a. Tu su Peter Bjorn and John zvižduci, tu je neizostavno poređenje sa životinjskom snagom slona (makar u nazivu pesme), ali i poziv na ples i sigurno dobro uživo izvođenje. Sa narednom pesmom Don't Try, Zebra Dots počinju da pokazuju svoje pravo lice. Postaviću to ovako: bend bi se skoro sigurno mogao smestiti između Scissor Sisters, Chromeo i australijskog modernog elektro pokreta. Ima tu funk-a, elektronike, seksepila i teorije zavođenja, ali pre svega zabave i razbibrige. 

Prvi singl Walking On a Chance odzvanja dobro poznatim melodijama, ali se i dalje drži puta kreiranja identiteta benda. Outta My Mind zatvara prvu deonicu albuma, a Give a Little nas prepušta srednjoj. Problem albuma leži baš u ovom delu. Iako možda nije pravilan izbor reči, narednih 5 pesama odzvanjaju poznatim pabovskim pop rok r'n'b-jem. Bez previše originalnosti, sa produkcijom koja dodatno pojačava već pomenuti efekat, srednji "brod" usporava tempo, a stil sa početka albuma se oseća tek u ponekom refrenu. I sve tako do drugog dela One Desire kada se stvari ponovo reorganizuju i stvaraju veoma dobru završnicu inspirisanu Chromeo funk-om i razmrdanošću. Kec u rukavu nam dolazi sa Mr. Revenue, a Clock Alarm školski završava album klimaksom i prostim raspletom. 

Dobar prvenac, stil u fazi otkrivanja, prirodna razigranost i veštine zavođenja - željno iščekujemo da vidimo kuda to idu tufnaste zebre.

Ukoliko želite da uživo osetite album, 30. januara ćete u KC Gradu moći da prisustvujete koncertu i ujedno promociji Walking On a Chance u Beogradu. A ukoliko želite da se zagrejete pred sam nastup i intimnije đuskate uz Zebra Dots, na Deezer-u možete preslušati njihov album. 

7.0

zebra dots @last.fm

No comments:

Post a Comment