January 21, 2013

top of 2012 /albums


Ako govorimo o 2012. godini sa aspekta kvaliteta albuma, slika je mnogo drugačija od one sa pesmama. Naravno, nije dostigla veličinu 2011. ali je bila prilično dobra (teško je nadmašiti M83, Fleet Foxes, Active Child, Bon Iver, The Vaccines u jednoj godini). Da je Muse album bio bolji, možda bi sve bilo malo drugačije, ali opšti utisak je da je ovo bila jedna tranziciona godina i da se dosta može očekivati u narednoj/tekućoj (Travis u iščekivanju). 


25 | Born Gold - Little Sleepwalker
Mračniji od prethodnika koji se i prošle godine našao na top listi, Little Sleepwalker jeste Born Gold, ali u drugačijem ruhu. Ali radosna vest jeste da je That Way našla svoje počasno mesto na konkretnom izdanju.
24 | Two Door Cinema Club - Beacon
Two Door Cinema Club su postali fenomen pre par godina i odjednom svi su ih obožavali. Sa drugim albumom, malo manje impresivnim od prvog, malo su se redefinisali, pružili koherentan doživljaj koji je u isto vreme manje zabavan. 
23 | Grimes - Visions
Zreo, kompleksan i atmosferičan, fenomen iz prošle godine se našao ovako nisko na listi samo iz razloga što mu i dalje nisam posvetio punu pažnju da bih ga doživeo kako zaslužuje. 
22 | Lana Del Rey - Born To Die
Najhajpovaniji umetnik, najhajpovaniji album i najhajpovaniji singlovi dali su pop ostvarenje koje je zaživelo na mnogim tržištima, ali i dalje ostaje pitanje da li će  sa svojim stvaraocem uspeti da zaživi na najtežem tržištu - muzičkoj istoriji.
21 | Icona Pop - Icona Pop
Iako je moju godinu obeležio pesmom broj jedan, album je ipak previše prolazan da bi iza sebe ostavio nešto više od sjajne zabave. 
20 | Hot Chip - In Our Heads
Seksi kao i uvek, Hot Chip su pojačali swag i ušli u petu brzinu.
19 | Metric - Synthetica
Nenadmašivi Fantasies će ostati nenadmašiv, a poslednji album Emily Haines i benda je predstavio sjajan singl Youth Without Youth, ali i još samo par jakih pesama. Ostale će ostati vezane za 2012. godinu i nažalost je neće preći.
18 | Frank Ocean - channel Orange
Na mnogim listama u rangu najboljeg albuma, na mene nije ostavio toliko dobar utisak. Odnosno, nije problem lošeg ili dobrog utiska, već nedostatak jačeg utiska. Dobar album sa jednom od najboljih pesama godine, ali ne mene lično taj r'n'b hip-hop lirika vajb ne utiče značajno. No, mnogim ljudima se album svideo možda i previše i verujem da imaju svoje razloge.
17 | Ellie Goulding - Halcyon
Dve Ellie-ne greške su uticale na to da album preslušam par meseci nakon objavljivanja: imenovala je album po najboljoj Delphic pesmi i obradila jednu od najboljih pesama prošle godine Hanging On ubacivši nekog idiotskog crnca idiotskog imena Tinie Tempah. Idiot. Oboje. Ali nakon što sam prevazišao dečačko nerviranje i preslušao album, prirastao mi ja za srce kao lep, kmečavi pop.
16 | Alt-J - An Awesome Wave
Onaj zimski, melanholični rok album.
15 | Purity Ring - Shrines
Ovako bi The xx zvučali da nisu depresivni. Zaljubljeno, živo i maštovito.
14 | Totally Enormous Extinct Dinosaur - Trouble
Obučen kao Sufjan Stevens na spidu, TEED je spremno osvojio elektro scenu, ali i Dance Arenu EXIT Festivala. Album sa sjajnim tokom i zavodljivim bitovima.
13 | The xx - Coexist
Omiljeni precenjeni bend se vratio sa drugim albumom koji je logičan nastavak prvenca. I dalje delikatni, za nijansu optimističniji i priklonjeniji jutru. Ako je prvi album bio za slušanje u samoći, ovaj je isključivo za slušanje u dvoje.
12 | Bat For Lashes - The Haunted Man
Uvek magična Natasha Khan je nastavila svoju bajkovitu sagu najnemagičnijim ostvarenjem koji nije nimalo manje emotivno. Kao i na omotu albuma, u pesmama je ogoljena, iskrena i odlučna.
11 | Grizzly Bear - Shields
Gde nema Bon Iver-a i Fleet Foxes-a, Grizzly Bear kolo vode. Dobro, ne baš, ali sa ovim albumom više nego ikada. Odmeren, nežan, ali na momente prilično jasan u svojoj nameri, Shields bend predstavlja u poslednjim stadijumima evolucije.
10 | Muse - The 2nd Law
Podjednake su moje želje da ga stavim i više i niže. Emocije kažu više, racio niže. Deseto mesto je valjda neki optimum. Sve već rečeno i napisano, najmanje efektivan Muse albume, ali i dalje zabavan i bombastičan. 
09 | Summer Heart - About a Feeling
Još jedno leto, još jedan Summer Heart sa super konfuznom pesmom  I Wanna Go. I pored očajničkih pokušaja da razumem šta David tačno peva, nisam uspeo (dobra vest, konačno mi je odgovorio prošle nedelje). Album sličan prvom, a ponovo različit. Kako kaže "To feel the same a million times..." tako važi i za njegovu muziku. Ona se doživljava na isti način milion puta. Ali jedna stvar se menja: intezitet.
08 | The Tallest Man on Earth - There's No Leaving Now
Hrapav glas, švedska melodičnost i tekstovi iz nekog drugog vremena su kvaliteti Kristian Matsson-a, a ujedno i njegovog poslednjeg albuma. Pripovedački motivi, nostalgija i jednostavnost su aduti ovog albuma kao najkoherentnijeg folk izdanja godine.
07 | The Presets - Pacifica
Malo drugačiji pristup, kombinacija soft pop eletronike i minimalnijeg aspekta učinili su ovaj album vrednim istraživanja i otkrivanja. Uostalom, australijski elektro se ne objašnjava i svakako zaslužuje svoje mesto na godišnjoj listi. 
06 | iamamiwhoami - Kin
2011. godina je prošla u Internet hajpu koji nisam razumeo. Istina, ne razumem ga ni danas, ali je lako uvideti kvalitet ovog albuma. Što se tiče njegove vizuelne reprezentacije, istina je da me ona ne interesuje. Muzika mi je broj jedan i ako je dotična gospođa vizuelni umetnik koji je uveo revoluciju u audio-vizuelni prostor, ja je nisam doživeo na taj način. A ionako se umetnost lično doživljava, zar ne?
05 | Chromatics - Kill For Love
Razlog zbog kojeg mi liste ove godine kasne. Zakasnio sam sa preslušavanjem i otkrivanjem lepote i višedimenzionalnosti ovog albuma, a očigledno je da je imao potencijala. Mesto broj pet za maestralni Kill For Love
04 | The Vaccines - Come of Age
Omiljeni momci su se vratili nakon godinu i po dana od fenomenalnog prvenca! Evolucija u zvuku ih je odvela od uglavnom bezbrižnih pesmica zarazne melodije i ponekog iznenađenja u ozbiljniji album koji odzvanja potragom za zrelošću. Naravno, The Vaccines tralala pesmice su i dalje tu (Teenage Icon kao indie rock hit albuma), ali i tvrđe melodije koje sumiraju indie rock pravac prethodne decenije kroz Ghost Town i Bad Mood. Sporije i zrelije pesme u vidu Weirdo i Aftershave Ocean još jednom dokazuju da pred The Vaccines leži zanimljiva budućnost. 
03 | Citizens! - Here We Are
Otkriće godine koje sam imao i priliku da čujem uživo sa albumom spremnim za plesni pod. Nezaboravna Reptiles, romantična Caroline, autentična True Romance, i sugestivna Let's Go All The Way
02 | The Maccabees - Given To The Wild
Album za koji sam na prvo slušanje znao da će se naći u top 10 za tu godinu. Bend koji je napravio veliki, ali logični zaokret, protkan emotivnošću nekog drugog sveta. Unknow, Ayla, Feel To Follow i Child su samo neke od obaveznih numera. Ovo je ujedno i jedan od albuma koji se slušaju od početka do kraja, kao što je slučaj i kod albuma godine.
01 | Tame Impala - Lonerism
Album koji kupuje na treću loptu, album koji vam nedostaje kada se završi, album iz detinjstva iako to nije. Album koji je retro, album koji je psihodeličan, album koji je tvrd. Najbolji album 2012. godine.

2 comments:

  1. Odlican izbor i veoma koncizno napisano, inace ne volim recenzije, ali tvoje rado citam :D

    ReplyDelete