June 21, 2011

the national: high violet


Da, prilično sam upoznat sa činjenicom da je album iz 2010. godine. Onda je vreme da upoznam vas sa činjenicom da sam imao malu odbojnost prema preslušavanju High Violet-a u to vreme. Da, verovatno je to bio neki moj hipsterski izlet u debilisanje, u tom trenutku je sve sa svih strana vrištalo THE NATIONAL i nekako mi se učinilo da je to kompletno forsiranje albuma i dotičnog benda... pa, isforsirano. Zadovoljio sam se preslušavanjem Slow Show par puta i ubedio sam sebe da je novi album precenjen. Previše srca na Facebook postovima. Kako mi je drago što sam se prevario. 

High Violet je sve samo ne precenjen album. Najvažnije, to je The National album. Matt-ov glas je i dalje duboki bariton, muzika i dalje puna senzibilnog basa i američkog folk roka. Sufjan Stevens i Justin Vernon (Bon Iver) pružaju prateće vokale u nekim pesmama dodatno oplemenjujući folk atmosferu, dok Matt svojim tesktovima prevazilazi okvire svog sveta i približava slušaocima priče o porodici, paranoji, ljubavi. 


Afraid of Anyone je paranoja. Ne ona mračna koja vam stvara slike napuštenih ulica i misterioznih zakukuljenih ljudi iz senke, već živa, opipljiva paranoja, ona koja tera da se plašite za sve oko vas, koja vas tera da se borite, ali i da bežite. 

Strah je jedna od glavnih tema albuma. U Anyone's Ghost, strah od ponovnih grešaka i duhova iz prošlosti mešaju se sa krivicom i preispitivanjem. Strah od samog sebe se najjače oseća u Conversation 16, jednom od meni najdražih pesama sa High Violet. Da li smo zli? Da li možemo da volimo, pazimo, da poštujemo i budemo srećni, a bez da napustimo?

High Violet jeste jedan sjajan rok album. A svaki sjajan album ima par večnih dragulja. U ovom slučaju to su sigurno prvi singl Bloodbuzz Ohio i veliko finale, Vanderlyle Crybaby Geeks. Zašto je Ohio toliko efektivna pesma? Zato što je prosta i namenjena strancima. Ili samcima. Koji nisu posve sami. A zašto je Vanderlyle Crybaby Geeks dragulj? Neka to bude na vama da otkrijete. Ako budem počeo sa bespotrebnom analizom pesme, plašim se da ću uništiti njenu magiju. 

A ona jeste tako magična. 

8.8