April 25, 2013

previously on: march part two


The Mary Onettes / Hit The Waves (7.8)
Bend o kojem sam slušao, ali nikada slušao. I tako sve do Boškovog mikstejpa koji je otvorila Evil Coast. Čini mi se da sam na polovini prvog minuta znao da slušam nešto posebno, žmarci su bili dokaz. Sinoć sam u toku gledanja Mad Men epizode došao i do etimologije reči "nostalgija" - bol/žal za prošlim i izgubljenim je upravo ona emocija koja mi se tako iznenadno i glasno prikrala u večernjoj vožnji 26-icom.Pisati o albumu benda poreklom iz Švedske bi bilo nepotrebno. Retro nostalgija je verovatno dovoljan opis. 

Preslušati: Evil Coast, Hit the Waves, Years, Don't Forget (to Forget about Me)

High Highs / Open Season (7.8)
Krivim nenormalno dugu zimu što sam slušao i previše "žensku" muziku u proteklom periodu. Ali želja za prolećem je bila prejaka, a High Highs oplakaju i priželjkuju proleće i leto. Uz pesmu imenjaka, elegične Phone Call i noseće (pokušavam da prevedem eponymous nekako, moguće da sam skroz na pogrešnom putu) Open Season, ovo je nedeljni album za sunčane, lenje nedelje. 

Preslušati: Phone Call, Open Season, Milan

John Grant / Pale Green Ghosts (7.5)
Ovaj lik se pre ovog albuma očigledno bavio nekim mračnim i kao pevljivim pop folkom, sada je u sve to ubacio depresivnu elektroniku kojoj kao da je kumovao James Murphy. A kada dodatno saznate da je preživeo homofobične napade i odbacivanje od strane svojih roditelja, depresiju, narkomaniju, alkoholizam, agorafobiju i HIV pozitivnu dijagnozu, album će vam još i zvučati veselo. 

Album je seksi, album je depresivan, album je poletan, ali i mazohističan. Album je neizvestan. A Sensitive New Age Guy je LCD Soundsystem. Sve u svemu, iskustvo vredno još uvek nedovoljno posvećenog vremena. 

Preslušati: Sensitive New Age Guy, Pale Green Ghosts, GMF

Everything Everything / Kemosabe.mp3
Bend davno zaboravljen u raljama 2010. godine me je ovaj put više zainteresovao od MY KZ, UR BF i ovim kvazi eksperimentalnim Foals meets Vampire Weekend pop pokušajem ne izbija iz glave. Momci, možda i preslušam vaš drugi album. Devendra Banhart / You Fine Petting Duck.mp3
Polako, polako, emotivno, srceparajuće s kajanjem, a onda Devendra udara po elektronici sa nemačkom lirikom u sprezi sa njegovom ljubom naše gore list. Neprocenjiv i fluidan prelaz.