August 28, 2013

previously on: summer of 2013


Možda je i dalje avgust, ali se već čini da je ovo leto kratkog daha gotovo. No empirijski je dokazano da postoji jedno pravo godišnje doba koje je u stanju da objedini svu muziku u kohezivnu celinu i dopusti letnjim pločama da sazru - jesen. Pa šta je to u šta smo se zaljubili u prethodna tri meseca, a negovaćemo u narednom periodu? 

Hint: stari momci, novi momak, skandinavska trojka, r'n'b duo, šugejzing i pregršt melodija. 

Franz Ferdinand / Right Thoughts, Right Words, Right Action (8.0)
Momci iz Glazgova su se vratili 4 godine nakon sjanog Tonight-a. Prerano je suditi o novoj ploči nakon par slušanja, ali ako su debi album i Tonight na istom nivou kvaliteta, Right Thoughts je velim malo iznad You Could Have It So Much Better - nikako loša stvar. Obratiti pažnju na Goodbye Lovers & Friends - iza vesele ekipe koja deset godina stvara sjajnu pop rok muziku krije se istorijat komplikovanih odnosa. 

Povratak na podijum, bodre gitare, sintisajzeri iz The B-52's kuhinje i zabava kakvu samo Kapranos i ekipa umeju da prirede. 

Preslušati: BulletRight ActionGoodbye Lovers & FriendsLove IlluminationEvil Eye


Maps / Vicissitude (7.6)
Postoji ta neka tradicija u poslednjih par godina da se pesma godine prvi put čuje na leto. Tako je i ove. A.M.A. će se skoro sigurno naći na broju jedan moje liste pesama za 2013. Možda je rano suditi o ovome, ali to može jedino da uzburka predstojeći album Arcade Fire (29. oktobar). Ali male su šanse. Ostatak Vicissitude-a ima retro shoegazing dream vajb koji će se dopasti svim M83/The Radio Dept. fanovima. 

Preslušati: A.M.A., I Heard Them Say, You Will Find a Way, Built To Last


Postiljonen / Atlantis.mp3
Skandinavski trio nas vodi tamo gde smo oduvek želeli da idemo. Atlantis možda nije Midnight City pt. 2, ali je divna numera koja će skoro svakako obeležiti ovu godinu svojom nežnošću, veličinom i saksofonom. Nalazi se na skoro objavljenom albumu Skyer.



Washed Out / Paracosm (7.9)
Sudeći po mojim tvitovima, Washed Out = Leto. I tako i bi - sve ono što volimo kod Ernesta iznova je popunilo pore leta. Ali sudeći po mom drugom tvitu, tek ćemo se družiti u septembru. Washed Out je pravi primer onoga što sam rekao za sazrevanje muzike na jesen. Otići ću toliko daleko i reći da je zahvaljujući njemu jesen od 2009. godine dobila novu dimenziju kao kulminacija leta. 

Preslušati: Ceo album u kombinaciji sa prethodnim materijalom. A sa ovog albuma krenuti od početka sa It All Feels Right i Don't Give Up.

AlunaGeorge / Body Music (6.9)
Jedan od iščekivanijih albuma ove godine pruža "dublje" r'n'b pop iskustvo. Neke pesme poput You Know You Like It i Your Drums, Your Love su izvrsne trake koje prate zavodljivi tekstovi i ritam, a one poput Attracting Flies su pevljive, ali na kraju dana teško je poverovati da njih nije pisala neka bizzaro Marina Tucaković. Sve u svemu, album za nijansu predugačak, za nijansu ne ono što inače slušam, ali vredan preslušavanja ako vas iole interesuje r'n'b. U suprotnom, slobodno zaobići. 

Preslušati: Your Drums, Your Love, You Know You Like It, Lost & Found, Bad Idea, Attracting Flies 

Roosevelt / Elliot EP (7.2)
Roosevelt-a sam prvi put ozbiljno slušao na Melt!-u i odmah se zaljubio u zvuk koji je uspešno oscilirao između Cut Copy i Washed Out elektra, skandinavske preciznosti i britanskog future garage house-a. Dame i gospodo, the next big thingRoosevelt



The Vaccines / Melody Calling EP (6.7)
Solidan EP sa sjajnom i već dobro poznatom Melody Calling. Dobar prijem od strane publike i kritičara sa pojedinim genijima kojima smeta repetitivnost u refrenu pop pesme. 



Lista se nastavlja, ali vreme je za striktno slušanje, a ne čitanje. Neke od najboljih i najsvežijih stvari godine su na mikstejpovima: places we don't know (novi Active Child, Banks, sjajan RY X, Vancouver Sleep Clinic, FKA Twigs, London Grammar), ready for the weekend 4 (Maribou States, Bondax, ponovo Banks) i indie rock strikes back (Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, White Lies). 

Jesen može da počne.

No comments:

Post a Comment