August 30, 2013

ry x: berlin ep


Pravovremenost je čudnovata pojava, naročito u muzici. Toliko puno propuštenih pesama i albuma jer su čute u pogrešno vreme, na pogrešnom mestu, sa pogrešnom osobom. A ponovo, neke pesme smo čuli u pravom trenutku, u pravom stanju duha, u pobedi ili porazu, u sutonu ili zori. I one ostaju sa nama zauvek. 

Marina se ovog leta preselila u Berlin i ostavila rupu koj traje circa 8 sati mereno u mernoj jedinici mikstejpa. Stoga, nije veliko iznenađenje što je folk umetničko delo australijskog muzičara RY X pod nazivom Berlin tako lako dospelo pod moju kožu. Zadivljujući vokali, minimalna muzička podloga i tekst dovoljno ličan da se prepoznamo u njemu. 




Ako ćemo ponovo o pravovremenosti, pauza koju pravi Bon Iver (uskoro izdaje album sa bendom Volcano Choir) dodatno omogućava ovom izvođaču da briljira i zauzme upražnjeno mesto. Volim ja Justina-a, ali RY X je dostojan naslednik, što se dodatno oseća i na Shortline - sa iznenađujućim twist-om u drugom delu pesme.

Vampires odzvanja Thom Yorke duhom i priziva Eraser/In Rainbows/Amok ritam. U Wanderlust pak zvuči kao mlađi brat James Blake-a. Ne znam za vas, ali Bon Iver, James Blake i Thom Yorke na jednom EP-ju ne zvuči loše. 



Berlin EP je samo početak, svim srcem se nadam, bogate karijere australijskog Bon Iver-a. Dirnuo nas je. 

8.4

ry x @last.fm

No comments:

Post a Comment