October 19, 2013

chvrches: the bones of what you believe


U dubini duše se i dalje pitam - da li bi trebalo da volim CHVRCHES ili ne? Tako su blizu iritantnosti, ali moje oduševljenje ovim albumom ipak svedoči o skrivenoj genijalnosti. Slušao sam ih uživo na Melt!-u i nakon nastupa im dao šansu da ili pokidaju sa albumom, ili se načisto obrukaju. ~200 slušanja kasnije i slobodno mogu da kažem da su ispunili sva moja neočekivanja. 

The Bones of What You Believe neslavno otvara The Mother We Share, jedina pesma iz sadašnjeg CHVRCHES opusa koja mi je ozbiljno kritična. Iako miljenica fanova, meni najslabiji deo albuma koji, u mom slučaju, zapravo počinje sa We Sink

Gun smo čuli letos i tada smo se konačno navikli na Lauren-in glas, ali smo i zavoleli retro synth electro koji je u prečesto u tesnacu izmešu parodije i reimaginacije odveć zastarelog žanra. Devojačka nonšalantnost koja stoji iza I will be a gun, And it’s you I'll come for je istovremeno zastrašujuća i oduševljavajuća. 

Sa Tether, bend pokazuje da su prilično spremni za ogroman zvuk i daleka prostranstva. U skoro M83 maniru pokreću svoju mračnu stranu koju smo čuli na početku godine sa Recover. Kako album napreduje, sve je jasnije da bend prilično maskira svoju pravu prirodu sporadično luckastim vokalima i bezazlenim sintisajzerima. CHVRCHES je mračan bend koji na naivan način prodaje sadizam, osvetu i sve ono što Emily Thorne bezuspešno pokušava već dve i po sezone Revenge-a. 

U preokretu koji ne bih očekivao da mu lično nisam ranije prisustvovao, muški deo benda preuzima vokale u Under The Tide - savršenoj kombinaciji različitih elemenata koje smo čuli kod Klaxons, Crystal Castles, Muse, M83 i Midnight Juggernauts. Recover je bila delić albuma koji smo vrteli terajući zimu da se povuče, a na The Bones of What You Believe započinje drugi deo priče koji ne posustaje za snažnim otvaranjem. 



Night Sky i Science/Visions i dalje pokreću album bez zaustavljanja nudeći novi osvrt na prethodne trake, dok tri pesme kasnije kroz You Caught The Light bend jasnije no ikada kanališe M83 i The Radio Dept. kroz sopstveni filter - možda Lauren i ekipa ipak imaju više skandinavske krvi nego škotske. 

CHVRCHES su bend kojem je prelako prići sa predrasudama (čestitam sebi što sam se ovaj put zaustavio na vreme), ne dati šansu i proglasiti "groznim" (u tebe gledam Marina). Činjenica da su zaista bend koji će napredovati, bend koji sebe shvata na pravi način i ne cilja da bude nešto što nije samo pokazuje da je ne dati im šansu greška - zanemarimo njihovo glupo ime i prepustimo se muzici koja iznova iznenađuje skrivenim kompleksnostima i našminkanim ujedima. 

8.7

Preslušati: Under The Tide, Recover, Gun, You Caught The Light, Tether
chvrches @last.fm
the bones of what you believe @metacritic

No comments:

Post a Comment